Kim ten Oever

 
05-09-1971


In Enschede, twente ben ik geboren in 1971 en ook al heb ik jaren in Duitsland en Amerika gewoond, de 'doe maar normaal dan doe je al gek genoeg' mentaliteit van het oosten is zichtbaar in mijn doen en in mijn kunst.
In Duitsland op het Gymnasium heb ik geleerd dat creativiteit vooral daar is waar geproduceerd wordt. Amerika liet mij zien hoe veelzijdig deze creativiteit kan zijn en op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag ontdekte ik hoe ik de zeggingskracht van mijn werk kan vormen.
Deze drie verschillende culturen hebben mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben.

Kort na mijn afstuderen in 1999 van de richting Monumentale Vormgeving ben ik begonnen met glasblazen. Na een stage aan de Iittala glasschool in Finland heb ik meerdere jaren als assistent en later als zelfstandig glasblazer gewerkt in Denemarken.

Later in mijn eigen atelier te Hengelo heb ik ook de buig en smelt techniek van plat glas mij eigen gemaakt. Dit is een mooie aanvulling op het glasblazen en hier kan ik een deel van mijn ideeŽnwereld kwijt, die niet met glasblazen zichtbaar te maken is.

Glas is een materiaal dat bestaat uit tegenpolen; de vloeibaarheid, de hitte tijdens het bewerken, tegenover de koude bijna bevroren kwaliteit van het eindproduct.
Het lijkt alsof er een moment uit de tijdstroom genomen en bewaard kan worden.

Het direct ambachtelijke van het glasblazen en het grafisch strenge bij het snijden van plat glas zijn twee fascinaties die ik onderzoek bij het maken van mijn kunst.
De glasobjecten die ik maak laten een helderheid en eenvoud zien in beeld en verhaal.
Duidelijk zichtbaar zijn Scandinavische invloeden en mijn herkenning in het minimalistische principe; 'less is more'.

Hier komen we weer bij die Twentse nuchterheid waar ik mee geboren ben. Mijn werk is niet kritisch op wat dan ook, het verteld over ruimtes in lijnen en verhalen in vormen.